Güven, Huzur ve Mutluluğunuzu Yansıtın! Gülümseyin!

Ağızda ilk dişin sürmesiyle başlayıp yaşam sonuna kadar devam eden bir kontrol / tedavi sürecine koruyucu hekimlik denir.

Sağlıklı bir ağızın temellerini ancak diş hekiminizle birlikte atabilirsiniz...

Çocukta Koruyucu Hekimlik

Dişlerin çıktığı aydan itibaren dişler ile çene kemiklerinin şekil ve yapı olarak daha düzgün, sağlıklı ve dayanıklı olması için diş hekimi kontrolü gerekir.

Süt dişleri sonradan gelecek olan daimi dişlerin yerlerini tutup rehberlik yapmakla görevlidirler. Çürüklere bağlı yer kaybı veya dişin erken kaybedilmesine bağlı yer kayıpları, daimi dişlerin sürmesinde sorun oluşturur. Tedavisi daha pahalı, zahmetli ve uzun olan ortodontik problemlere yol açar.

Çocukta Koruyucu Hekimlik

- Diş gelişiminin takip edilmesi

- Çene-yüz gelişiminin takip edilmesi

- Ağız hijyeninin sağlanması (diş fırçalama...)

- Uygun beslenme alışkanlığı kazandırma

- Dilin doğru kullanılması (seslendirmede) takibi

- Yutkunma alışkanlığı (ters yutkunma) takibi

- Kötü alışkanlıkların kontrolü (parmak-dil emme, tırnak yeme vb.)

- Florür uygulaması (klinikte - evde)

- Fissür örtücüler (sealant)

- Yer tutucular

- Ortodontik tedavi

- Darbelerden koruma (spor koruyucuları)

Mevcut dişleri çürük oluşmadan korumak, çocuğun daha iyi beslenmesini, açık ve net konuşmasını, psikotravmatik sorunlu birey olmamasını sağlar. Sonuç olarak genel sağlığını olumlu etkileyerek daha mutlu bir çocuk olmasını sağlar.

Aile ve diş hekimi, iş birliği içinde çocuğa ömür boyu sürecek iyi alışkanlıklar kazandırmış olurlar.

Erişkinde Koruyucu Hekimlik

Ağızda, diş ve çevre dokuları, varsa ağız içi protezleri, düzenli ve doğru şekilde temizlemek gerekir.

Sağlanan hijyen sayesinde çeşitli diş ve diş eti hastalıklarının önlenmesinin yanı sıra tat alma duygusu da iyileştirilmektedir.

Kişi kendi ağzında her detayı göremez, dolayısıyla olası problemlerin erken teşhisi için 6 ayda 1 diş hekimine ağız hijyenini kontrol ettirmek gerekir.

Mevcut ağız içi sorunlar hamilelik süresince normalden daha hızlı ilerler ve bu dönemde ağız içi uygulamalardan kaçınılmaktadır.

O yüzden planlı hamilelikten önce, hamilelik döneminde stresten uzak, rahat ve huzurlu olmanız için, ağız sağlığınızı mutlaka bir diş hekimine kontrol ettirmelisiniz.

Ağız içi kanser muayenesi bir başka önemli konudur. Diş hekimi sadece dişe bakmaz, dişin çevresindeki tüm yumuşak dokuları da kontrol eder. Kızarıklık, kanama, acı, ısı değişikliklerine duyarlılık gibi rahatsızlıklar, günlük çiğneme fonksiyonlarında başlamış ve iki haftadan uzun sürmüşse mutlaka diş hekimi kontrolü gereklidir. Herhangi bir kanser lezyonu dişsiz ağızda da ortaya çıkabilir.

Ayrıca, hastaların kullandığı protezlerin de belli aralıklarla diş hekimi tarafından temizlenip cilalanması gereklidir.

Koruyucu diş hekimliği uygulamaları, tedavi edici diş hekimliği uygulamaları ile karşılaştırılınca, erken teşhis ve tedaviler olduğu için daha ekonomik, daha az kapsamlı ve daha kısa süreli uygulamalardır.