Güven, Huzur ve Mutluluğunuzu Yansıtın! Gülümseyin!
TEDAVİLER
Horlama ve uyku apnesi hastalığının cerrahiye altenatif en konforlu çözümüdür. Hava yolunu kısmen ya da tamamen kapanmasıyla oluşan horlama ve uyku apnesinin her safhasında etkili sonuç alınabilmektedir.
Boğazda meydana gelen solunum yolu darlığının giderilmesi amaçlanır.
Sarkmış ve gerginliklerini kaybetmiş olan yumuşak dokular, hava yolunu kapatırlar. Buradan geçmek isteyen hava her nefeste yumuşak dokuları titreştirerek travmaya uğratır. Bu dokularda kanlanma – damarlanma artar; dolayısıyla ödemli ve şiş hale gelen dokular hava yolunu daha fazla kapamaya başlar.
Bu döngüyü engelleyerek dokuların eski haline dönmesine yardımcı olmak ve hava yolunu açmak; yani horlama ve uyku apnesini tedavi etmek mümkündür.
Horlama Protezi alt çeneyi uyku süresince biraz önde ve biraz açık konumlandırır. Bu sayede alt çeneye bağlı olan dil ve boğaz kasları (hastayı rahatsız etmeyecek şekilde) gergin tutulmuş olur.
Bu apareyle gücünü kaybetmiş ilgili kaslar tekrar güçlendirilir ve hava yolu açılır.
Bunun yanında, hava kanalının hacimi arttığı için, içinden geçen havanın hızı düşer ve yumuşak dokuların titreşmesi de önlenmiş olur.
orlama Protezi’nde, tedavinin başarısı için protezin tutuculuğu, çeneler arası açıklık ve uzaklık miktarı, alt çenenin daha önde konumlandırılma miktarı ve ön hava yolu genişliği vs. her hasta için bireysel olarak hesaplanarak gerçekleştirilir. Prefabrik ve hazır bir ürün kişiye özel hale getirilemez.
Horlama Protezi, uykuda 6-8 saat süreyle takılmak şartıyla hiçbir kalıcı olumsuz etki olmaksızın kullanılabilir.
Horlama protezlerinin riskleri ve faydaları diğer tedavi yöntemleriyle kıyaslanmayacak derecede olumludur. Hastalığa yönelik yumuşak doku cerrahisi, müdahaleden 1-2 yıl sonra etkisini yitiriyorken, Horlama Protezi’nde başarı oranı %95’dir.
-Hastalığın her aşamasında uygulanabilir
-Cerrahi müdahale içermez
-Cerrahi müdahaleyi reddeden veya cerrahi müdahale yapılamayan hastalarda alternatif bir tedavi seçeneğidir
-Cerrahi tedavi gören hastalarda nüks ihtimalini azaltır
-Diğer tedavilere göre iyileşme belirtileri daha çabuk görülür
-Etkinliği kanıtlanmıştır
-Çok kısa sürede hazırlanır
-Tedavi maliyeti düşüktür
-Hastalar kolay kullanır
-Başarı oranı %95 tir
Uyku Hastalıkları Birliği Uygulama Standartları Komitesi, uyku apnesi ve horlama tedavisinde horlama protezlerinin kullanımının, uygun olacağını bildirmiştir.
1- Protez uyurken mi takılıyor, rahatsızlık veriyor mu?
Evet, sadece uyurken kullanılıyor, en az 6 saat takılıyor. Rahatsızlık vermiyor, aksine gece uyurken horlamayı ve tıkanmayı engellediği için kişi daha rahat nefes alıyor ve daha konforlu uyuyor.
2- Ne kadar sürede tedavi olunuyor?
Tedavi süresi hastalığın şiddetine ve hastanın özelliklerine (kilo, yaş, sistemik rahatsızlıklar, cinsiyet vb) göre değişmekle beraber ortalama 4-12 ay arasındadır. İyileşme, protezin kullanımı sırasında düzenli kontroller ile takip edilir; gerekirse protez revize edilir.
3- Protez boğaza kadar mı uzanıyor?
Hayır, sadece dişlerden destek alınıyor. Bundan dolayı kullanımı rahattır.
4- Takılıp çıkartılması zor mudur?
Bireyin kendi ağız yapısına göre hazırlandığı için kullanımı rahattır, bir gözlük ne kadar rahatsızlık veriyorsa protez de o kadar rahatsızlık verir. Kullanımı gözlüğü takıp çıkarmak kadar basittir.
5- Gece protez ağzımdayken ağızım açık mı kalacak, ağız kuruluğu yapar mı?
Hayır, protez ağızdayken dudaklar kapanacaktır. Ayrıca vücuttaki oksijen miktarı yükseleceği için tükürük salgısı normale dönecek ve ağız kuruluğu olmayacaktır.
6- Protez ne kadar sürede etki edecek?
Kullanılmaya başladığı ilk geceden itibaren etki göstermeye başlayacaktır. Horlama ve tıkanmaların sayısı ilk geceden itibaren azalacaktır (çoğu zaman tamamen kesilir). İlk haftadan sonra halsizlik ve sersemlik hali kalmaz, gün içinde zinde ve enerjik hissedilir.
7- Protez malzeme olarak sert midir?
Tedavi etkinliğin artması için sert malzemeden imal edilmiştir. Kolay deforme olmaz. Fakat protezin sert malzemeden yapılması protezin kullanımı açısından güçlük yaratmaz.
8- Tam dişsizlik durumunda ya da ağızdaki herhangi bir protez varlığında da horlama protezi uygulanabilir mi?
Horlama protezi bireye özgü yapıldığı için muayene sonrası karar verilir. Çoğu zaman kolaylıkla ve sağlıkla uygulanır.
9- Protez aşırı kilolu hastalarda veya aşırı kilolu kişilerde etkin midir?
Evet, aşırı kilolu hastalarda da tedavi edici etkinliğe sahiptir. Fakat kilo verilebildikçe daha etkili ve çok daha kısa sürede iyileşme gerçekleşmektedir. Hastaların mevcut kilolarından daha fazla kilo almamaları da önemlidir.
10- Alt çenenin üst çeneye göre daha geri pozisyonda konumlandığı (retrognathia: alt çene gelişim geriliği) durumlarda etkili midir?
Alt çenenin üst çeneye göre daha geri ve küçük kaldığı, üst çenenin alt çeneyi daha çok örttüğü durumlarda da protez uygulanabilir.
Sonuç olarak horlama bir hastalıktır ve bu hastalık sadece çevreyi rahatsız edici olan sosyal boyutu dışında kişinin kendi sağlığı açısından da ciddi riskler taşımaktadır.
Horlayan kişiler bu durumdan utanmamalı ve tedavi yolunda adım atmalıdır. Nefes durmaları başlayıp da ciddi sağlık problemlerinin ilk bulguları ortaya çıkmış olan kişiler, hastalık daha da ilerlemeden tedavi olmalıdır.
Horlama ve Uyku Apnesi Ciddi Bir Sorundur.
Horlama ve Uyku Apnesi nefes almanın tehlikeli biçimde kesilmesidir.
Horlama ve Uyku Apnesi komik değildir, umutsuz hiç değildir.