Güven, Huzur ve Mutluluğunuzu Yansıtın! Gülümseyin!

Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Nedir?

Aynı zamanda diş eti çekilmesi veya diş eti hastalığı olarak da adlandırılan Periodontitis, dişlerin çevresindeki yumuşak dokuya zarar veren ve eğer tedavi edilmezse bireyin dişlerini destekleyen kemiği yok edebilen ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Diş eti çekilmesi (periodontitis) dişlerin gevşemesine veya diş kaybına neden olabilir.

Diş eti çekilmesi (periodontitis) yaygın olarak görülen, ancak büyük ölçüde önlenebilir bir durumdur. Genellikle ağız temizliği ve bakımının kötü yapılmasından kaynaklanır. Bireyin günde en az iki kez diş fırçalaması, günlük diş ipi kullanımı ve düzenli diş muayenesi yaptırması, hem diş eti çekilmesi (periodontitis) gelişmesi ihtimalini düşürür hem de başarılı tedavi şansını büyük ölçüde artırabilir.

Nedenleri
Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Neden Olur?

Bir çok vakada diş eti çekilmesi (periodontitis) gelişimi, temelinde bakterilerden meydana gelen yapışkan bir film olan plak oluşumu ile başlar. Bu plak tedavi edilmeden bırakılırsa, sonunda periodontite nasıl ilerleyebilir.

Yiyeceklerdeki nişastalar ve şekerler normalde bireyin ağzında bulunan bakterilerle etkileşime girdiğinde dişlerde plak oluşur. Dişleri günde iki kez fırçalamak ve günde bir kez diş ipi kullanmak plak oluşumunu giderebilir, ancak plak hızla yeniden oluşur.

Dişlerde kalan plak diş eti çizgisinin altında sertleşerek tartar, yani diş taşı haline gelebilir. Tartarın çıkarılması plaklara göre daha zordur ve bakteri ile doludur. Dişlerinizde ne kadar uzun süre plak ve tartar kalırsa, o kadar çok zarar verebilir. Diş taşını diş fırçalayarak ve diş ipi kullanarak temizlemek mümkün değildir. Çıkarmak için profesyonel bir diş temizliğine ihtiyaç duyulur.

Plak, diş eti hastalığının en hafif şekli olan diş eti iltihabına neden olabilir. Diş eti iltihabı, diş eti dokusunun diş tabanı etrafındaki kısmının tahriş olması ve iltihaplanmasına verilen isimdir. Diş eti iltihabı, profesyonel tedavi süreci sonunda ve evde iyi ağız bakımı ile tersine çevrilebilir.

Devam eden diş eti iltihabı ise periodontite neden olabilir. Bu durum diş etleriniz ve dişlerinin arasında plak, tartar ve bakteri ile dolan cepler oluşmasına neden olur. Zamanla bu cepler derinleşir ve daha fazla bakteri ile dolar. Bu derinleşen enfeksiyonlar tedavi edilmezlerse, bu hem doku hem de kemik kaybına neden olur ve sonuçta bir veya daha fazla dişin kaybedilmesine neden olabilir. Sürekli devam eden kronik iltihaplanma ise bireyin bağışıklık sistemini zorlayabilir.

Diş eti iltihabı, ağız kuruluğuna veya diş eti değişikliklerine neden olan ilaçlar, c vitamini eksikliği dahil yetersiz beslenme, diyabet, romatoid artrit ve Crohn hastalığı gibi belirli hastalıklar, gebelik veya menopozlailgili olanlar gibi hormonal değişiklikler, genetik, kötü ağız sağlığı alışkanlıkları, lösemi, HIV / AIDS ve kanser tedavisi gibi bağışıklığın azalmasına neden olan durumlar, obezite, sigara içmek veya tütün çiğnemek, ya da uyuşturucu kullanımı gibi faktörler diş eti çekilmesi (periodontitis) geliştirilmesi riskini artırabilir.

Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) İle Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Diş eti çekilmesinden (periodontitis) kaynaklanan komplikasyonların başında diş ve çene kemiği kaybı gelir. Buna ek olarak diş eti çekilmesinden (periodontitis) sorumlu bakteriler diş eti dokusundan dolaşım sistemine girebilir ve vücudun diğer bölümlerini etkileyebilir.

Diş eti çekilmesi (periodontitis), solunum hastalığı, romatoid artrit, koroner arter hastalığı ve diyabette kan şekerini kontrol eden problemler ile bağlantılı olduğu gözlemlenmiştir.

Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Nasıl Önlenir?

Periodontiti önlemenin en etkili yolu küçük yaştan itibaren başlanan ve yaşam boyunca sürekli, tutarlı bir şekilde sürdürülen diş temizliği alışkanlığıdır.

İyi ağız hijyeni ve diş temizliği alışkanlığı dişleri günde en az iki kez, yani sabahları ve yatmadan önce fırçalamak ve günde en az bir kez diş ipi kullanmak anlamına gelir. Dişleri fırçalamadan önce kullanılan diş ipi, diş arasına takılan yemek parçalarını ve bakterileri daha iyi temizlemeye yardımcı olur. Bu sayede dişlerin çevresinde periodontal hastalığa neden olan belirli bakterilere elverişli bir ortamın gelişmesi engellenir.

Genelde her 6 ila 12 ayda bir temizlik için diş hekimine veya diş sağlığı uzmanına yapılan düzenli ziyaretleri, özellikle ağız kuruluğu, belirli ilaçların kullanımı veya sigara içme gibi diş eti çekilmesi (periodontitis) geliştirme ihtimalini yükselten artıran risk faktörleri olan bireyler için faydalı olacaktır.