Güven, Huzur ve Mutluluğunuzu Yansıtın! Gülümseyin!
Sabit protez; herhangi bir sebeple diş yapısının aşırı zarar gördüğü veya kaybedildiği durumlarda çeşitli malzemelerle (ör: porselen) diş in zarar görmüş ve kaybedilmiş yapısını tekrar restore etmek için yapılan doğal diş ler, diş kökleri veya dental implantlar üzerine hekim tarafından yapıştırılan, hasta tarafından çıkarılmayan protez türüdür.
Sabit protezlerin ömrü ne kadardır?
Bir protez ömür boyu kullanılamaz. Protezinize temiz bakmanız bunun yanında altı ayda bir hekiminize giderek protezinizi kontrol ettirmeniz, protezinizi taşıma sürenizi uzatır. Düzenli yapılacak olan hekim kontrollerinde, proteziniz ve diğer diş lerinizle ilgili oluşabilecek problemler zamanında tespit edilir ve zamanında giderilir. Bu hem maddi hem manevi kazanımdır.
Sabit protezlerimin bakımını nasıl yapabilirim?
Dişlerimizin günde en az iki kere ideali her yemekten sonra fırçalanması gerekmektedir. Ağız hijyeni sağlanmadan uzun süre kullanılan ve düzenli olarak hekim kontrolü altında olmayan bir sabit protezin altındaki diş ler zarar görebilir. Eğer ağzınızda bir köprünüz varsa, kaplama malzemesi çürümez, ancak protezin diş etiyle olan ilişkisinde de problem çıkar. Bu yüzden eğer ağzınızda bir protez varsa diş lerinizi daha sıklıkla fırçalamalısınız. Sadece fırçalama ile de yetinmeyerek diş ipi, arayüz fırçası gibi temizleme araçlarını da kullanmakta yarar vardır.
Arayüz fırçası nasıl kullanılır?
Sabit protezi olan hastalar arayüz fırçası kullanarak köprü altında ve diş ler arasındaki geniş boşluklarda biriken yemek ve bakteri artıklarını temizlemelidir. Çünkü bu alanlar diş fırçasının ulaşmadığı alanlardır. Arayüz fırçaları konik veya silindir şeklindeki çok küçük fırça başına ve ince kıllara sahiptir ve çeşitli boyutlarda üretilmiştir. Kullanılacak bölgenin boşluğunun büyüklüğüne uygun bir arayüz fırçası seçilir. Dişetine zarar vermeden köprü ve diş eti arasında biriken yemek artıkları ve bakteri plağı uzaklaştırılır. Arayüz fırçası sürekli ileri geri hareket ettirilmez, boşluğa ilk itildiği zaman diş eti kenarına zarar vermemesi için özen gösterilmelidir. Boşluktan geçirildikten sonra fırça kontrol edilir, yemek artğı var ise temizlenir. Özellikle iki diş arasındaki boşluğa 1 veya 2 kez sokulup çıkarılması yeterlidir.
Köprü protezlerinde kullanılan kaç çeşit porselen vardır?
Porselen malzeme, rengi ve yapısından dolayı doğal diş görüntüsüne benzer protez yapılmasına olanak tanır. Ancak porselen kırılgan bir malzemedir. Bu yüzden çeşitli altyapılarla desteklenerek kullanılır. Bu destek malzeme metal alaşım (kıymetli, kıymetsiz metal), alüminyum oksit veya zirkonya olabilir. Metalin grimsi rengi porselenin altında renk sorunu oluşturabilir bu amaçla beyaz renkli olan zirkonyum yaklaşık son 10 yıldır diş hekimliğinde porselenin altında destek olarak kullanılmaktadır. Yeni bir sistemdir. Bunun yanında porselenin güçlendirme çalışmaları devam etmektedir. Böylece tamamıyla porselenden oluşmuş protezlerde yapmak mümkündür. Tamamıyla porselenden oluşan sabit protezler ise oldukça estetiktir, porselenin direnci arttırılmıştır. Sefalığı fazla olduğu için alttaki doğal diş in rengi eğer çok koyuysa bunu maskeleyemez. Ama renk sorunu yoksa doğal diş e yakın estetik bir protezin yapılabilmesini sağlar. Porselen laminalar da tamamiyle porselenden yapılmaktadır.
Porselen laminate kaplamalar nedir? Hangi durumlarda yapılır? Avantajları nelerdir?
Dişlerin ön yüzünden çok az, yaklaşık 1 mm madde kaldırılarak porselenden yapılan ve bu çok az aşındırılmış alana yapıştırılan protezlerdir. Bu protez türü ile diş lerin arasındaki boşluklar kapatılabilir, diş lerin boyları uzatılıp yeniden şekil verilebilir, kırık çatlak, kötü formlu ve ileri derecede renklenmiş diş ler güzel bir görünüme kavuşturulabilir. Porselen laminalar, alt çenenin önde olduğu, diş lerin baş başa kapandığı, yeterli mine dokusu olmayan ve ileri derecede fluorozisli vakalarda ve de diş gıcırdatma gibi kötü alışkanlığı olanlarda yapılmamalı veya bazı gerekli önlemler alınıp yapılmalıdır. Porselen laminaların çok ince olmaları dolayısıyla az kesim gerektirmeleri en büyük avantajlarıdır.